Luieruitslag,Wat nu?
- Geplaatst op
- Door EDN
- 0
Luieruitslag... Waarom en wat te doen?
Oorzaken luieruitslag
Dit zijn de vier meest voorkomende redenen voor het ontstaan van luieruitslag:
- Vochtigheid: Met stip op nummer één: vocht. De huid in het luiergebied is immers bijna 24 uur per dag bedekt met een luier. Een groot deel van die tijd is de luier vochtig van plas of poep. Daar is onze mensenhuid niet voor gemaakt! De huid in het luiergebied wordt week en kleurt al snel rood. Helaas gedijen schimmels juist goed in een weke huid. Je herkent een schimmelinfectie aan een dikke en schilferige huid.
- Reactie op allergenen: De huid komt via de luier met bepaalde stoffen in contact. De meeste kindjes ondervinden hier geen hinder van, maar soms ontstaat er een allergische reactie op een stof. Bijvoorbeeld op een parfum in een wegwerpluier, een teveel aan wasmiddel of een stof in het inlegvel. De huid wordt rood en kan tot bloedens toe open gaan.
- Tandjes: Zodra kinderen tandjes krijgen verandert hun ontlasting. Het ruikt zuur en dat is ook precies het probleem; de zure ontlasting maakt de huid van de billetjes stuk. Je kindje krijgt nare rode en open plekken die uiteraard ook pijn doen. Er bestaat overigens nog wetenschappelijke controverse over de relatie tussen doorkomende tanden en zure ontlasting; de zure ontlasting kan ook te maken hebben met veranderingen in het immuunsysteem rond de 5e-6e levensmaand.
- Niet goed gewassen luier: Tot slot kan een verkeerde wasroutine leiden tot luieruitslag. Er blijven dan resten urine, ontlasting of zeep in je wasbare luier achter die de huid van je kindje irriteren. Vaak ruikt de luier muf of naar ammoniak wanneer deze uit de was komt. Let hier vooral op bij tweedehands gekochte luiers!
Luieruitslag verhelpen
Nu weet je wat de vier meest voorkomende oorzaken zijn van luieruitslag. Heb je al ontdekt welke de boosdoener is bij de billetjes van jouw kindje? Dan wil je natuurlijk graag weten wat je daaraan kunt doen!
- Vochtigheid: Is vocht het probleem? Verzorg de weke huid dan extra goed met een vettige crème. Vermoed je dat kindje last heeft van schimmel? Ga dan naar de huisarts of drogist voor een goede antischimmelcrème. Smeer deze crème nog minimaal een week na het verdwijnen van de klachten, om zeker te weten dat de schimmel echt weg is.
- Reactie op allergenen: Dit is de lastigste vorm van luieruitslag om te verhelpen; het kost vaak even tijd voordat je ontdekt hebt op welke stof je kindje allergisch reageert. Is de uitslag plotseling opgekomen? Ga dan na wat er -thuis én op de opvang- veranderd is in het luiergebruik: het wasmiddel, het merk wegwerpluier, het merk billendoekjes… Krijgt je kindje ander eten of drinken? Geef je borstvoeding en heb je zelf onlangs je dieet veranderd? Ga systematisch de wijzigingen na en kijk of er verbetering optreedt. In een enkel geval kan een kind ook spontaan allergisch worden voor een stof die het eerder goed verdroeg. Verzorg ondertussen de aangedane huid goed met bijvoorbeeld luiercreme.
- Tandjes: Heeft je kindje zure ontlasting? Verschoon de poepluier zo snel mogelijk. Hoe korter de zure ontlasting in contact komt met de huid, hoe minder de billetjes van je kindje kapot gaan. Bereid je dus voor op een paar dagen extra vaak luiers verschonen! En kijk de begeleidsters van het kinderdagverblijf ook even lief aan… Verzorg ondertussen de aangedane huid goed met luiercreme.
- Niet goed gewassen luier: De oplossing bij deze vorm van luieruitslag ligt voor de hand: pas je wasroutine aan. Tweedehandsluiers kan je best even professioneel laten reinigen zodat alle opgehoopte verontreiniging verwijderd wordt.
- Luieruitslag voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Helaas weet je soms pas waar je kindje gevoelig voor is ná een periode met luieruitslag. Toch is er veel wat je kunt doen om luieruitslag te voorkomen.
Een goede luier-verschoon-routine vormt de basis:
- verschoon regelmatig (5 uur in een luier is echt lang!)
- maak de billetjes goed schoon met bij voorkeur een wasbaar billendoekje. Gebruik je wegwerpdoekjes? Kies dan een merk met zo weinig mogelijk allergenen/parfums
- zorg dat de billetjes droog zijn als de nieuwe luier om gaat.
- geef je kindje elke dag blote billentijd (leg een hydrofiel neer op het verkleedkussen, en laat de kleine lekker trappelen!)
- gebruik een verzorgende billencrème (crèmes met zinkoxide in drogen de huid uit)
Verder is het belangrijk de luiers altijd volgens de voorschriften te wassen. Maar houd ook de gezondheid van je kindje extra goed in de gaten wanneer het luieruitslag heeft! Problemen in het luiergebied, en in andere vochtige plooien zoals oksels of knieholtes, zijn vaak een eerste teken van een verminderde weerstand.
Heb je met wasbare luiers nu sneller last van uitslag dan met wegwerpluiers?
Dat hangt af van de situatie én van het gebruik van de luier.
Een wegwerpluier heeft SAP-korrels en membranen die het vocht van de huid van je kindje weg houden. Hierdoor treedt luieruitslag als gevolg van vochtigheid minder snel op. Maar gebruik je de luier (daardoor) net een uurtje te lang? Dan ligt luieruitslag alsnog op de loer.
Luieruitslag als gevolg van een allergische reactie (op poederlotions, parfums) komt juist vaker voor bij wegwerpluiers dan bij wasbare luiers. Zo heeft elk type luier een kracht en kwetsbaarheid. Wat je ook kiest; een goede luier-verschoon-routine verkleint de kans op luieruitslag bij je kindje!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...